Blog

Een goede start maken met meer gaan bewegen? 

By 12 augustus 2024 No Comments
samen sporten
samen sporten

Altijd al willen beginnen met meer bewegen en gezonder eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is Woudenberg beweegt misschien wel iets voor jou. Op een laagdrempelige manier aan de slag met een gezonde leefstijl in een periode van 20 weken. Dat is de insteek van Woudenberg beweegt, een initiatief van de gemeente Woudenberg in samenwerking met Geeresteingroep.

Woudenberg beweegt is voor inwoners van de gemeente Woudenberg van 18 jaar of ouder die willen werken aan een gezondere leefstijl. Afvallen hoeft hierbij niet een doel te zijn, maar dat kan wel. Deelname is gratis. Deelnemers betalen enkel een borg van €40,- die ze terugkrijgen na volledige deelname aan het programma.

In groepsverband ga je in 20 gezamenlijke beweegmomenten sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut, waarbij je informatie ontvangt over gezond bewegen, de Nederlandse beweegnormen en tips bij het opbouwen van belasting. Daarnaast zijn er 5 voedingsbijeenkomsten met een diëtist waar je meer leert over gezonde en ongezonde keuzes in de voeding.

Voor veel deelnemers is het sociale aspect van dit programma ook erg helpend. Doordat alles in groepsverband wordt aangeboden ga je gezamenlijk aan de slag met een gedeeld doel.

“Met elkaar sporten en op een gezonde manier bezig zijn, is ook erg leuk en gezellig. Ook is het fijn dat je geen geoefende sporter hoeft te zijn om mee te kunnen doen.” – oud deelnemer Woudenberg Beweegt

We zetten in op een breed aanbod aan oefeningen, waardoor iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen aan de beweegbijeenkomsten. Door het brede aanbod, is het niveau en de leeftijd van de deelnemers erg gevarieerd, wat het ook weer heel leuk kan maken. Verder laten we de deelnemers kennis maken met het lokale beweegaanbod in Woudenberg om ze te stimuleren om te blijven bewegen na deelname aan het programma.

“Het sporten onder goede begeleiding is echt een stap op de goede weg , vooral als je een “duwtje in de rug” nodig hebt. Ook de begeleider vond ik positief, ze probeerde iedereen te stimuleren, maar ook iedereen zelf aan te laten geven als de grens is bereikt of juist nog niet.” – oud deelnemer Woudenberg Beweegt

Het doel van het programma is niet om zo snel mogelijk af te vallen, maar om een langdurige duurzame leefstijl op te bouwen die lang vol te houden is, waar gezonde keuzes op gebied van beweging en voeding voorop staan.

Waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?

Door een gezonde leefstijl, krijgen mensen een grotere kwaliteit van leven. Met een gezonde leefstijl voel je je vaak fitter en energieker gedurende de hele dag, waarbij een ongezonde leefstijl vaak voor pieken en dalen van het energiegevoel zorgt. Die energie kan weer deelnemen aan meer beweging en meer plezier tijdens het bewegen. Daarnaast zijn mensen met een betere leefstijl beter beschermd tegen ziekten en ze hebben een hogere levensverwachting in goede gezondheid.

Een gezonde leefstijl zorgt over het algemeen voor een positiever zelfbeeld, waardoor je lekkerder in je vel zit en beter mentaal in balans bent.

De voortgang van je gezonde leefstijl wordt bij het programma nauwkeurig bijgehouden door middel van verschillende testmomenten. Bij start en na 3,6 en 12 maanden worden er verschillende fysieke metingen uitgevoerd door de fysiotherapeut en de diëtist, waaronder een meting van het gewicht, het spier- en vetpercentage, een kracht- en een conditietest.

samen sportenBlog
12 augustus 2024

Een goede start maken met meer gaan bewegen? 

Altijd al willen beginnen met meer bewegen en gezonder eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is Woudenberg beweegt misschien wel iets voor jou. Op een laagdrempelige…
wintersportBlog
4 februari 2022

Goed voorbereid op Wintersport

Goed voorbereid op wintersport De winter laat zich dan nog wel niet echt zien in Nederland, toch zal bij menig wintersporter de wintersportkoorts al toeslaan. Een goede voorbereiding is dan…
stoptober stoppen met roken sportenBlog
7 oktober 2021

Stoptober: de voordelen van stoppen met roken

Het is algemeen bekend dat stoppen met roken vele voordelen met zich meebrengt. Naast de welbekende gezondheidsvoordelen op gebied van minder schade voor je longen en dat het extra voordelig…