Blog

Goed voorbereid op Wintersport

By 4 februari 2022 februari 8th, 2022 No Comments
wintersport

Goed voorbereid op wintersport

De winter laat zich dan nog wel niet echt zien in Nederland, toch zal bij menig wintersporter de wintersportkoorts al toeslaan. Een goede voorbereiding is dan ook echt een must! Ongetwijfeld staat die wintersportvakantie al weken in je agenda. Mogelijk zelfs al maanden als je vakantie afgelopen seizoen of zelfs het seizoen daarvoor niet door kon gaan. Corona was op dat vlak niet de beste vriend voor elke wintersporter. Dit jaar zien de vooruitzichten er beter uit en is de kans groot dat je eindelijk weer op de latten kan staan. Een goede voorbereiding is altijd belangrijk, maar dit jaar misschien nog wel een stapje belangrijker.

Waarom een goede fysieke voorbereiding om wintersport blessures te voorkomen?

Tijdens skiën of snowboarden wordt er veel van je lichaam gevraagd. Vaak ook net even anders dan anders. Hierdoor wordt het lichaam ultiem getest op zijn/haar aanpassingsvermogen. Door alle corona maatregelen heb je mogelijk al langere tijd geen wintersport meer beoefend. Daarnaast komen we ook nog maar net uit een periode van (avond) lockdowns rollen. Waarbij de kans groot is dat sporten en/of bewegen geen vaste prik meer in de agenda was. Dit betekent dat het dubbel zo hard werken is voor het lichaam dan bij eerdere wintersportvakanties. Daarmee is de kans op het oplopen van blessures ook een stuk hoger. Een goede voorbereiding is dus essentieel om de kansen op ongemak en blessures klein te houden.

Veel voorkomende skiblessures

De meest voorkomende skiblessure is de ‘skiduim’. Eentje die ogenschijnlijk onschuldig lijkt, maar vaak wel tot onhandige situaties in het dagelijks leven kan leiden. Soms zelfs met blijvende beperkingen. De ‘skiduim’ wordt opgevolgd door vervelende knieletsels zoals een kruisband ruptuur en meniscus letsel.

De ‘skiduim’

De ‘skiduim’ ontstaat door een overstrekking van de duim, tijdens een val of traumamoment. Vaak doordat er een skistok vastgehouden wordt, die niet meegeeft tijdens een onverwachte beweging. De duim wordt hierbij overstrekt en de gewrichtsbandjes in de duim lopen letsel op. Met als gevolg dat de duim te ver naar achteren en opzij kan buigen. Naast dat dit pijnlijk is, geeft dit ook ongemak bij alledaagse handelingen. Zoals iets vasthouden, oppakken of je telefoon bedienen.

Behandeling van de ‘skiduim’ is belangrijk om blijvend letsel te voorkomen of te verminderen. De behandeling hiervan kan bestaan uit een (gips)spalk of zelfs een operatie bij ernstig bandletsel. Wist je dat er bij ons twee fysiotherapeuten werken die zich helemaal gespecialiseerd hebben in handklachten en letsels?

Tip! Laat de bandjes van de skistok buiten dienst, zo voorkom je dat je duim vast kan komen te zitten bij een onverwachtse wending of draai van je stok.

Een kruisband ruptuur

Een kruisband ruptuur is er eentje die je liever niet oploopt. Eentje die ontstaat door een ongelukkige draai of val op de knie. Een blessure met een lange revalidatie en gaat veelal ook gepaard met een operatie. Bij een kruisband ruptuur heb je je één of meerdere kruisbanden in je knie gescheurd. Soms gedeeltelijk en vaak ook helemaal. Je hebt een voorste en achterste kruisband, welke beide ervoor zorgen dat je een stabiele knie hebt. Bij letsel aan één of twee van deze banden heb je vrijwel direct een instabiele knie. Vaak horen mensen tijdens het ontstaan ook een duidelijke knak.

Binnen ons team hebben wij meerdere collega’s die zich gespecialiseerd hebben in de revalidatie hiervan. Ook zijn wij aangesloten bij fckruisband.nl, een organisatie die zich gericht heeft op het voorzien van alle nodige en nuttige informatie rondom kruisband revalidaties voor patiënten.

Meniscus letsel

Net als de kruisband ruptuur ontstaat meniscusletsel bij een ongelukkige draai en/of val op de knie. De meniscus zorgt voor demping en stabiliteit in de knie. Bij extreme krachten op de meniscus kan de meniscus het begeven. Door in te scheuren of los te komen van de plek waar deze vast zat. Afhankelijk van de mate van het letsel zal deze blessure voor klachten (blijvend) klachten zorgen. Behandeling hiervan kan bij minder grote letsels vaak fysiotherapeutisch. Bij grotere letsels zal een operatieve ingreep nodig zijn, gevolgd door een revalidatie bij de fysiotherapeut.

Bij Geeresteingroep ben je op de juiste plek voor revalidatie van jouw knieklachten. Met een breed team van therapeuten die gespecialiseerd zijn in knie klachten, waaronder meniscusletsel, helpen we je graag met jouw revalidatie.

Tip! Doe vooraf oefeningen waarbij ook je balans getraind wordt. Wintersport vraagt niet alleen sterke benen, maar ook een hele goede balans.

Voorkomen van skiblessures is beter dan genezen!

Ondanks de vele mogelijkheden voor revalideren en fysiotherapeutische behandeling. Is het natuurlijk beter om blessures te voorkomen. Bij skiën en snowboarden draait het om een goede balans tussen evenwicht, uithoudingsvermogen, lenigheid en kracht. Met jouw benen als stevige basis. Letsels ontstaan in veel gevallen door onverwachtse bewegingen en/of een val. Om dit zoveel als mogelijk te voorkomen is een goede basis hartstikke belangrijk.

De fysieke voorbereiding op wintersport: ga aan de slag met oefeningen

Een goede voorbereiding bestaat naast de juiste materialen ook uit het hebben van een goede conditie en getrainde benen. Werk middels gerichte been oefeningen aan balans, kracht en uithoudingsvermogen. Zorg dat je daar op tijd mee begint, zoals je hier kan lezen vergt opbouw enige tijd en inspanning. 

Fit op wintersport

Juist nu iedereen de afgelopen weken weinig heeft kunnen doen doordat alles zo goed als dicht zat, is het extra belangrijk om fit op je wintersport adres aan te komen. Zo voorkom je plotselinge piekbelasting, wat een groot risico is voor het krijgen van skiblessures.

Wil je advies over een passend oefenschema of starten met sporten op onze fitnessapparatuur? Ben je nieuw bij ons als sporter, boek dan nu een afspraak met een van onze collega’s door te mailen of bellen met onze receptie. Ben je al lid bij ons? Maak dan tussentijds een afspraak voor een update van jouw oefenschema bij een van onze collega’s in de zaalwacht uren.

Een goede voorbereiding is het halve werk!