Blog

Stoptober: de voordelen van stoppen met roken

By 7 oktober 2021 No Comments
stoptober stoppen met roken sporten

Het is algemeen bekend dat stoppen met roken vele voordelen met zich meebrengt. Naast de welbekende gezondheidsvoordelen op gebied van minder schade voor je longen en dat het extra voordelig in de portemonnee is. Zitten er ook een hoop voordelen vast op gebied van je algehele gezondheid en conditie. Wist je dat je dit voor een deel zelfs kan verbeteren door ook te sporten? Ook als je al die tijd wel al aan sport deed. Daarbij kan het je ook nog eens helpen om het stoppen gemakkelijker te maken.

De invloed van roken op jouw conditie

Bij het roken van tabakswaar adem je de stof koolmonoxide binnen, dit stofje bindt zich aan rode bloedcellen in jouw lichaam. Deze rode bloedcellen zijn hierdoor minder goed in staat om zuurstof te vervoeren. Een van de belangrijkste functies van jouw rode bloedcellen, zij zorgen namelijk voor verspreiding van zuurstof door het hele lichaam. Rode bloedcellen voorzien al jouw spieren en organen van zuurstof, zodat zij hun werk goed kunnen doen.

Door het roken wordt dit proces ernstig verstoord, met als gevolg dat jouw spieren en organen minder goed hun functie kunnen uitvoeren. Bij geen of lichte inspanning zal je dit nog niet zo snel merken, maar wanneer het lichaam harder moet werken zal je dit merken door kortademigheid en/of een slechtere conditie. Wanneer roken veelvuldig of over langere periode gebeurt, zal de conditie verder achteruitgaan.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over alle andere schadelijke gevolgen die kunnen ontstaan door roken. Zoals het aantasten van het weefsel in de longen, waarmee ook de longcapaciteit (het vermogen van de long) kan afnemen. Allemaal extra factoren die bijdragen aan nog minder mogelijkheden voor het lichaam om zuurstof op te nemen en te vervoeren.

Nicotine is ook zo’n bijkomende stoorzender van het roken. Dit stofje is van invloed op processen zoals de hartslag en de bloeddruk. Dit komt omdat nicotine de binnenkant van je bloedvaten beschadigd, waardoor het lichaam de bloedvaten zal proberen te herstellen met extra weefsel. Ten gevolge hiervan zien we dat de bloedvaten veelal vernauwen. Waardoor de bloeddruk en hartslag zullen verhogen, om het lichaam alsnog te kunnen voorzien van voldoende zuurstof. Bij inspanning wordt de vraag naar zuurstof groter, waardoor de bloeddruk en hartslag nog verder zullen moeten stijgen om aan de vraag te kunnen voldoen.

Al met al niet zulke positieve bijdragen van roken op jouw conditie.

Wat kan sporten hierin betekenen?

Na het stoppen met roken is het gelukkig voor het lichaam wel mogelijk om voor een groot gedeelte hiervan te herstellen. Doordat er geen nieuwe schadelijke stoffen naar binnen komen, kunnen de rode bloedcellen weer meer zuurstof gaan vervoeren. Waardoor spieren en organen weer beter hun functie kunnen uitvoeren. Bij inspanning ontstaan er minder snel te korten waardoor het lichaam weer kan opbouwen in conditie. In plaats van dat het ernstig te kort aan zuurstof op loopt.

Ook als je voorheen wel aan sporten deed, ook dan kan het lichaam nu velen malen beter zijn conditie opbouwen. Het lichaam kan namelijk weer optimaal zuurstof vervoeren als er geen schadelijke stoffen binnen komen die dit belemmeren.

Wist je dat het longweefsel zich ook weer voor een deel kan herstellen nadat je gestopt bent? Dit gaat niet op voor alle longblaasjes die kapotgegaan zijn, door o.a. hoesten en te veel schade. Maar alle longblaasjes die het zwaar hebben gehad maar nog niet definitief kapot zijn gegaan zullen zich weer kunnen herstellen. Waardoor ze weer makkelijker zuurstof kunnen opnemen en doorgeven aan de rode bloedcellen.

Tevens zien we in rokerslongen vaak slijm, slijm bedekt een deel van de longblaasjes. Die logischerwijs geen of moeilijk zuurstof kunnen opnemen hierdoor. Na het stoppen met roken zal ook het slijm minder gevormd worden en zelfs opgeruimd worden. Extra bonus dus, want deze eerder bedekte longblaasjes kunnen ineens weer goed aan de slag.

Na 72 uur kan je al de eerste veranderingen ervaren. Doordat je longen vrijwel direct starten met herstellen als er geen schadelijke stoffen meer binnen komen. Dit zorgt voor meer en makkelijkere zuurstof opname en verspreiding en dus betere lichamelijke functies.

Sporten als extra stok achter de deur en motivatie

Naast alle voordelen die sporten met zich mee brengt voor een betere conditie en longfunctie, kan sporten ook bijdragen als motivatie en stok achter de deur. Stoppen met roken brengt ook de nodige mentale uitdagingen met zich mee. Door te gaan sporten creëer je afleiding en is het mogelijk om jouw progressie als extra motivatie te ervaren. Het is mogelijk om tijdens een sportintake bij ons start metingen te doen, zowel op conditioneel vlak als bijvoorbeeld op kracht. Doordat alle herstelprocessen al snel in gang gaan na het stoppen met roken, zal je ook snel merken dat je voortuitgang kan boeken lichamelijk. Dit is vaak al 4-8 weken zichtbaar te maken met her metingen. Hoe fijn is het om naast al je ontwenningsverschijnselen en de mentale strijd beloont te worden met zichtbaar resultaat!

Ook zal je op den duur bekent raken met het fenomeen ‘sportershormonen’. Tijdens het sporten en het uitdagen van jouw conditie zal je lichaam endorfines aanmaken. Ook wel het gelukshormoon genoemd. Stofjes die je vrolijk maken en een goed gevoel geven. Iets wat je vast en zeker extra kan gebruiken in jouw strijd om het roken tot een einde te brengen.

Het is dus nooit te laat om te stoppen met roken en te starten met sporten!

Wil jij ook die positieve voordelen ervaren van sporten tijdens het stoppen met roken of erna? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om te kijken welke mogelijkheden bij jou passen. Tijdens een intakegesprek kunnen wij advies op maat geven.

Wil je je alvast oriënteren? Ook dat kan, neem dan een kijkje op onze pagina sporten. Hier vind je al informatie over onze mogelijkheden.

Voor meer informatie over Stoptober klik hier