Home » Fysiotherapie bij COPD
 

Fysiotherapie bij COPD

COPD-groep

In het kort

Longaandoeningen zoals COPD of longfibrose hebben een grote impact op het dagelijks leven. Je kan in meer of meerdere mate klachten van de luchtwegen ervaren zoals kortademigheid of benauwdheid in rust of tijdens inspanning, meer hoesten dan vroeger en snel vermoeid zijn. Je conditie gaat achteruit, de spierkracht neemt af en je kan langzaam in toenemende mate beperkingen in het dagelijks leven ervaren. Omdat je niet meer alles kunt doen zoals je dat vroeger deed neemt de kwaliteit van leven af.

Bewegen blijkt heel effectief te zijn bij mensen met COPD of longfibrose. Dit klinkt tegenstrijdig want juist tijdens het bewegen nemen de klachten van kortademigheid en vermoeidheid snel toe. Daarom is het van belang om te bewegen onder goede begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut.

Fysiotherapie bij COPD is effectief in het verminderen van de klachten, het verbeteren van conditie en kracht en de kwaliteit van leven. Ook wordt er vaak een afname van angst en somberheid bereikt.

De groepen worden binnen Geeresteingroep COPD-groepen genoemd, maar zijn ook toegankelijk voor mensen met andere chronische longaandoeningen.

Onderzoek

Tijdens het intakegesprek brengt de longfysiotherapeut samen met jou de klachten en beperkingen in kaart. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij de conditie, de kracht en de ademhaling onderzocht worden.

Behandeling

Samen met de fysiotherapeut of oefentherapeut wordt een behandelplan opgesteld waarin rekening wordt gehouden met het niveau waarop het bewegen het beste plaats kan vinden.

  • Individuele behandelingen waarbij je therapie krijgt die nodig is om de klachten te verbeteren.
  • Groepsbehandeling waarbij je onder begeleiding oefentherapie krijgt samen met andere mensen met COPD zodat je zelf aan het verbeteren en onderhouden van je klachten en beperkingen werkt. Samen met lotgenoten en met de therapeuten blijf je zo lang mogelijk in de best mogelijke conditie, zowel fysiek als mentaal.

Voor het optimale resultaat heeft het de voorkeur dat je twee keer per week komt trainen. Wij bieden op iedere werkdag de training in de COPD-groep aan op de Schans in Woudenberg.

Nazorg

De longfysiotherapeut besteed in de behandeling veel aandacht aan manieren om thuis ook in beweging te zijn en te blijven.

Na het behandeltraject is het mogelijk om met een fitness abonnement onder begeleiding van je fysiotherapeut te blijven sporten in de groep.

Fysiotherapiebehandelingen bij Geeresteingroep

  • Algemene fysiotherapie
  • Cesartherapie
  • Geriatrie fysiotherapie
  • Oedeemtherapie
COPD

Blijf gezond bewegen

De Fysiotherapeut helpt je bij een actievere levensstijl en meer energie

Maak een afspraak met ons

Waar kun je terecht voor fysiotherapie bij COPD?

Geeresteingroep heeft vestigingen in Amersfoort, Woudenberg en Zeist.

Onze vestigingen