Home » Alle behandelingen » Manuele Therapie
 

Manuele
therapie

Manuele therapie, wat is het?

Manuele therapie wordt gegeven door een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in het onderzoeken en behandelen van klachten van de wervelkolom of ledematen met manuele vaardigheden. Ook wel bekend als de manueel therapeut. De manueel therapeut heeft extra kennis over hoe het menselijke lichaam werkt en over het bewegen van de wervelkolom.

Daarnaast beschikt de manueel therapeut over extra vaardigheden die bij kunnen dragen aan de behandeling. Naast gerichte oefeningen, instructies of adviezen rondom gezond bewegen en mobiliseren heeft de manueel therapeut ook de vaardigheid om manipulaties uit te voeren.

Het verschil tussen mobiliseren en manipuleren

Mobiliseren en manipuleren zijn beide verschillende technieken die gebruikt kunnen worden om de mobiliteit te verbeteren en/of pijn te verminderen. Bij mobiliseren wordt door middel van rustig bewegen van het gewricht het gewrichtskapsel en gewrichtsvocht gestimuleerd tot meer beweeglijkheid. Bij manipuleren wordt er door middel van een snelle vaardigheid het gewricht kort en snel bewogen, meestal is dan een ‘klikje’ voelbaar of hoorbaar.
Beide zijn veilige vaardigheden voor het behandelen van pijn en stijfheid in gewrichten.

Wanneer wordt manuele therapie toegepast?

Manuele therapie kan vaak ingezet worden bij klachten aan de gewrichten, zowel in de wervelkolom als ledematen. De (manueel)fysiotherapeut bekijkt altijd samen met jou wat er nodig is om het natuurlijke herstel te helpen. Voor het bepalen van de geschikte behandeltechnieken wordt er altijd eerst onderzoek gedaan naar de klachten en van daaruit samen bepaalt wat de beste optie is voor het behandelen van jouw klachten.

Manuele therapie wordt o.a. toegepast bij:

  • Klachten aan de wervelkolom, zoals:
    • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen;
    • Hoge rugklachten, rib- en borstpijn;
    • Nek- en/of hoofdpijnklachten.
  • Nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
  • Kaakklachten
  • Heupklachten

Nazorg

Manuele therapie wordt vaak gecombineerd met andere vormen van fysiotherapie, zoals bijvoorbeeld oefentherapie en adviezen rondom bewegen en belastbaarheid. Zo zorgen we samen voor een goed herstel en kunnen we nieuwe klachten in de toekomst zoveel als mogelijk voorkomen.

Veel gestelde vragen:

Wordt manuele therapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Manuele therapie valt net als fysiotherapie voor vergoeding onder de aanvullende verzekering. Afhankelijk van jouw aanvullende zorgverzekering en zorgverzekeraar wordt een behandeling manuele therapie vergoed. Het aantal keer is afhankelijk van de voorwaarden van jouw zorgverzekering. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Wanneer kies je voor fysiotherapie en wanneer voor manuele therapie?

Het antwoord op deze vraag is niet zwart-wit te geven. Manuele therapie en fysiotherapie hebben veel overlap, het verschil zit hem in de extra vaardigheden zoals manipuleren. Of manipuleren nodig is, is niet vanaf een computerscherm te bepalen. Gedurende een behandeltraject worden behandeltechnieken afgewisseld. Een behandeling bestaat nooit alleen uit manipuleren. Het is dus heel goed mogelijk dat een behandeltraject bestaat uit behandelingen door een fysiotherapeut die worden ondersteund door een behandeling van de manueel therapeut indien dat nodig blijkt te zijn.

Is manipuleren pijnlijk?

Over het algemeen zijn manipulaties niet pijnlijk, het is een zachte techniek waarbij met name door de snelheid en beheerste vaardigheid een korte beweging gemaakt wordt in het gewricht. Het kan wel zo zijn dat het omliggende gebied gevoelig of pijnlijk is, dit is dan vaak al aanwezig vooraf aan de manipulatie. Wanneer er door de pijn geen ontspannen houding mogelijk is voor de manipulatie zal deze niet worden gedaan door de manueel therapeut.

Wanneer zijn manipulaties gevaarlijk?

Voordat een manueel therapeut over gaat tot het manipuleren vindt er eerst onderzoek plaats om te bepalen of dit een veilige en verantwoorde behandeling voor jou is. Er zijn namelijk aandoeningen of factoren waarbij manipuleren niet altijd de beste optie voor behandeling is, waaronder: aandoeningen aan het vaatstelsel, osteoporose/osteopenie en bepaalde medicatie.

Fysiotherapieën bij Geeresteingroep

  • Algemene fysiotherapie
  • Oefentherapie
  • Sportfysiotherapie
  • Bekkenfysiotherapie
  • Kinderfysiotherapie

Werk toe naar herstel

Samen met de fysiotherapeut kom je weer in beweging.

Maak een afspraak

Hier helpen we je herstellen

We hebben fysiotherapeuten in Amersfoort, Woudenberg en Zeist.

Onze vestigingen

Omdat gezonde beweeglijkheid voor
iedereen anders is, stellen we een
individueel behandelplan op dat zo goed
mogelijk aansluit bij het dagelijkse
leven.

Leer ons beter kennen

Het gemiddelde cijfer waarmee klanten ons waarderen