Hand- en Polsklachten

Heb je last van pijnklachten in je vingers, hand, pols of duim? Of ervaar je juiste klachten bij het buigen van je hand, vingers of duim? Dan heb je vast gemerkt dat het knap onhandig is in het dagelijks leven. Een telefoon bedienen gaat ineens niet meer zonder klachten en de meest simpele handelingen kunnen zorgen voor pijn.

Klachten aan je hand of pols leiden vaak tot ongemak en problemen in het dagelijks leven. Er gaat geen dag voorbij zonder gebruik van je hand of pols. Dit maakt dat goede zorg bij klachten en/of letsel aan een van deze gewrichten van groot belang is. De hand en de pols bestaan uit vele relatief kleine gewrichten, voorzien van een hoop belangrijke gewrichtsbanden, pezen en spieren. Hierdoor kunnen er ook veel verschillende vormen van (pijn)klachten en letsels ontstaan.

Carpaal tunnelsyndroom – tintelingen of slapende vingers

Een veel voorkomende klacht aan de handen is het tintelen van vingers. Misschien ken je het wel? Soms onschuldig ontstaan door langdurig je hand ergens op te laten leunen of er op gelegen te hebben. Met als gevolg een paar tintelende of slapende vingers. Dit hersteld zich echter vrij snel wanneer je je hand weer vrij van druk maakt en even beweegt. Bij een carpaal tunnelsyndroom blijven de klachten veelal veel langer bestaan en is er sprake van veranderingen in het de hand/pols. 

Aan de binnenzijde van je hand en pols ligt een tunnel, de carpale tunnel, door deze tunnel lopen een aantal pezen en zenuwen. Die samen ervoor zorgen dat je jouw vingers kan bewegen en voelen. Zolang er voldoende ruimte is in de tunnel zal je alles kunnen doen zonder dat daarbij klachten ontstaan. Wanneer de tunnel onvoldoende ruimte heeft door bijv. zwelling of druk op de tunnel ontstaan er problemen. Doordat in veel gevallen de belangrijkste zenuw naar je hand bekneld raakt, de nervus medianus. 

Wanneer deze handzenuw bekneld kan dit klachten geven zoals pijn in de hand en vingers, tintelingen en/of een doof gevoel. Meestal in de wijsvinger, middelvinger en ringvinger. Soms kan de duim ook een klein beetje meedoen.
Heb je de klachten in je pink? Dan is er vaak sprake van een andere oorzaak dan het carpaal tunnelsyndroom. Ook hier kunnen onze collega’s je goed mee helpen.

Artrose en reuma in de handen en/of pols

Zowel bij artrose als reuma is er veelal sprake van pijnklachten in de handen en/of pols. Bij artrose zijn er veranderingen ontstaan in het kraakbeen van de gewrichtjes in de handen of pols. In veel gevallen is deze kraakbeenlaag dunner geworden en daarmee gevoeliger voor druk en wrijving. Ook kan het zijn dat het lichaam juist extra bot heeft aangemaakt, hierdoor ontstaan er onregelmatigheden in de gewrichtjes, waardoor bewegen moeizamer gaat en het zachte weefsel eromheen geïrriteerd kan raken. Beide kan zorgen voor een toename van pijnklachten. Artrose ontstaat veelal op latere leeftijd, maar kan ook vroegtijdig komen bij intensief werk dat de handen flink belast of bij andere lichamelijk aandoeningen gerelateerd aan het botweefsel. 

Bij reuma zijn juist de zachte weefsel in de hand aangedaan, zoals de bandjes en kapseltjes rondom de gewrichten en de pezen. Ook wel reumatoïde artritis genoemd. Bij reuma ziet het lichaam zijn eigen cellen als een bedreiging en valt deze cellen aan. Hierdoor ontstaan er kleine ontstekingen die leiden tot pijnklachten en stijfheid. Door de vele ontstekingen die met enige regelmaat terugkomen past het lichaam zich steeds verder aan, waardoor er littekenweefsel en vervorming van weefsel en cellen kan ontstaan. 

Fysiotherapie kan helpen om de pijnklachten te verminderen en de beweeglijkheid van de vingers, hand en pols zo goed als mogelijk te houden.

De meest voorkomende hand- en polsklachten zijn:

  • Artrose;
  • Carpaal tunnel syndroom;
  • De Quervain (duim);
  • ‘Ski duim’;
  • Duimbasis artrose (CMC1 artrose);
  • Dupuytren;
  • Mallet Finger;
  • Triggerfinger;
  • Dystrofie;
  • Ganglion;
  • Gebroken middenhandsbeentje;
  • Gebroken pols;
  • Pees letsel;
  • Bandletsel (o.a. SL laesie of TFCC);
  • Midcarpale instabiliteit;
  • Zenuwletsel.
Polsklachten

Behandeling van hand- en polsklachten

Na deskundig onderzoek en eenmaal vastgestelde diagnose kan er behandeling op maat worden aangeboden. Binnen ons team hebben wij twee therapeuten die zich gespecialiseerd hebben in hand- en polsklachten, Koen Verburg en Hans van Montfoort.

Bij behandeling van hand- en polsklachten wordt veelal gebruik gemaakt van technieken en hulpmiddelen zoals:

  • Handtherapie;
  • Een spalk;
  • Een brace;
  • Tape;
  • Oefeningen.

Allemaal gericht op het bevorderen van het herstel en het verminderen van de pijnklachten/beperkingen gedurende de hersteltijd. Naast behandeling voorzien wij onze patiënten ook van de nodige informatie over de blessure/het letsel, de prognose, de behandeling en/of de revalidatie.

Daarnaast hebben wij nauwe samenwerkingen met diverse handspecialisten zoals de Xpertclinic en handencentrum Utrecht. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste zorg op maat en waar nodig kunnen we je gericht doorverwijzen.

Onze specialisten op gebied van hand- en polsklachten:

Hans van Montfoort

Hans van Montfoort

Fysiotherapeut

Koen Verburg

Koen Verburg

Fysiotherapeut & wetenschapper